În terapiile individuale relația dintre terapeut și client dă posibilitatea clientului de a vedea în terapeutul său o persoană de încredere în fața căreia se poate destăinui.
În ceea ce privește activitatea grupurilor de dezvoltare, mediul de desfășurare este unul mai provocator. Dincolo de temele aduse în discuție de către terapeut sau participanți, membrul grupului poate găsi situații mult mai numeroase în care se poate simți „agățat”, în care se poate oglindi sau care îi pot modifica percepția pe care o avea asupra acestora.
Membrul descoperă mult mai multe lucruri despre el însuși pe baza ecourilor interne ca urmare a interacțiunilor avute cu ceilalți participanți.
Astfel, spre deosebire de terapia individuală unde clientul beneficiază de un climat de siguranță, încredere și acceptare necondiționată instaurat de către terapeut, membrul grupului de dezvoltare personală învață să relaționeze, învață să participe activ la construirea acestui mediu securizant optim pentru expunere, nonjudicativ, calm, bazat pe încredere, siguranță și acceptare necondiționată. Învață să ofere dar, în același timp învață să și primească susținerea necesară și de la ceilalți membri, în afara terapeutului.
Activitatea de grup permite o dezvoltare sanatoasă a modului de relaționare și interacționare cu mediul exterior astfel încât liniștea interioară să fie cât mai puțin perturbată. Ajută la evidențierea nevoilor dintre cele mai profunde pentru ca reacția automată în fața provocărilor zilnice să nu mai fie una bazată pe lipsuri, ci pe stabilitate, siguranță și încredere.
Grupul este cel mai bun cadru pentru a începe un nou mod de a trăi, acela prin care poți fi în contact cu tine însuți, ancorat în momentul prezent fără a mai lăsa experiențele trecute sau proiecțiile legate de viitor să își pună amprenta asupra ta.
Activitățile de dezvoltare personală prin intermediul grupului pot avea teme diverse dar scopul acestora este în mare același, cu toate ca mijloacele pot fi diferite, acela de a îți îmbunătăți relația cu tine însuți, de a trăi starea de bine indiferent de situația în care te regăsești, de a te elibera de neîncredere și de frici și de a te bucura de experiențele pe care ți le oferă viața.
Cine poate participa la activitățile grupurilor de dezvoltare?
Activitățile de grup sunt deschise oricăror persoane interesate, indiferent de vârstă, care doresc să cunoască alți oamnei, ca și ei, sa împărtășească din frământările lor și care sunt dispuși să se susțină unii pe alții în acest val comun al transformărilor interioare individuale.