Consilierea reprezintă procesul prin intermediul căruia o persoană caută ajutorul unui specialist pentru a o ajuta să depășească anumite stări și situații de viață cu care se confruntă.
Este recomandată acelora care caută să se dezvolte personal, să se descopere și să scoată la limina ce este mai bun în ei înșiși, dar și acelora care se regăsesc în situații dificile de viață, în fața unor provocări și nu știu cum să le facă față. Urmărește dezvoltarea personală, autocunoașterea, îmbunătățirea relației cu propria persoană și creșterea capacității de adaptare la mediu prin accesarea și dezvoltarea resurselor proprii de care dispune fiecare dintre noi.
Rolul acestui specialist, al consilierului, este acela de a-i oferi persoanei cadrul optim în care să se manifeste astfel încât să se simtă în siguranță, capabilă să se deschidă și să se privească sincer, să își înfrunte temerile și să își îmbogățească perspectiva pentru a găsi soluțiile menite să îi îmbunătățească calitatea vieții.
În consilierul pentru dezvoltare personală, clientul regăsește un sprijin, un partener de dialog, un ajutor atunci când se simte neînțeles, nesigur, temător, când dorește să împărtășească gânduri sau emoții, să le dea sens sau caută soluții pentru diverse probleme de care se lovește.
Cu toții suntem diferiți, de aceea și tehnicile folosite sunt diferite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, procesul de consiliere nu este atât de mult centrat pe tehnică, ci, mai degrabă, este organizat în jurul clientului, pentru a putea găsi în persoana consilierului pe cineva care să îl înțeleagă, să îl asculte, să îi fie alături și să îl însoțească în propriul său proces de transformare.
Întotdeauna soluția cea mai potrivită pentru fiecare client în parte se află la el, în interiorul său, nicăieri altundeva. Rolul consilierului este de a-l ajuta să își găsească resursele necesare pentru a depăși blocajele în care se găsește, să recapete echilibrul și încrederea în sine și să elimine pas cu pas obstacolele care îl opresc din evoluție.
Este în natura noastră umană să ne dorim să creștem, să evoluăm, să fim mai buni decât am fost cu o zi în urmă. Există o forță vitală în interiorul fiecăruia dintre noi care ne îndeamnă spre progres. Odată accesată și lăsată să se manifeste, suntem martorii unei schimbări line dar profunde a vieții pe care o trăim, pe toate planurile sale.
Datorită îmbinării elementelor diferite din analiza tranzacțională, din terapia centrată pe client și din psihopedagogia perceptivă, reușim să dezvoltăm un nou tip de relaționare cu noi înșine, bazată pe autenticitate, care ne permite să ne eliberăm de blocajele care ne țin pe loc și să putem accesa acea forță din interiorul nostru care ne permite să avansăm, să evoluăm, să ne îndreptăm spre mai bine, pentru a redescoperi bucuria de a trăi.
Viața este în continuă mișcare iar a găsi un punct de echilibru și stabilitate, în realitate nu este suficient. Avem nevoie să descoperim cum ne putem adapta situațiilor de viață care apar și să menținem în acelasi timp în interiorul nostru starea de echilibru si de stabilitate neperturbată.
Cele mai importante bagaje pe care le cărăm pe umeri și care ne îngreunează drumul sunt fricile si propriile percepții limitative. De îndată ce începem să le conștientizăm și să le lucrăm rând pe rând, simțim cum ni se ridică vălul de pe ochi și putem îmbrățișa viața ca pe o experiență care ne-a fost dăruită și nu ca pe o povară.