Blog

“A trăi mișcarea senzorială înseamnă a-ți locui propriul corp, a stabili cu el o relație autentică și a descoperi prin el totalitatea sinelui. Înseamnă a fi prezent la ceea ce facem și a fi prezent fată de celalalt prin gesturi și atitudini.” Eve Berger

Pentru a putea face un pas înainte sau înapoi, în funcție de situatie avem nevoie ca mai întâi să știm unde ne poziționăm. De multe ori auzim sintagma “simt că nu sunt eu”, “zici că trec lucrurile pe lângă mine”, “nu mă mai regăsesc”, “nu reușesc să îmi găsesc locul”, “nu știu unde a disparut curajul de altădată”, “mă simt pierdut și îngropat în  gânduri” și multe altele. Toate acestea sunt semnale de alarmă care ne conduc spre ideea că ne-am înstrăinat de propriul corp și în loc să ne simțim ca un întreg, cu o minte, un corp și un spirit care să conlucreze armonios, am reușit să lăsăm cel puțin unul dintre aceste planuri ale existenței mai în spate sau chiar l-am scos complet din sfera conștienței.

Gimnastica senzorială este un instrument extraordinar de util care contribuie la restabilirea unității dintre minte, corp și spirit, între ceea ce gândim, modul în care acționăm și ceea ce resimțim. Ne pune față în față cu un sentiment cunoscut cândva demult, dar cumva pierdut, sentimentul de a fi acasă, în propriul tău corp, de a-ți locui corpul și de a te simți trăind prin intermediul lui, nu doar a te simți în viață.

Mișcările efectuate în gimnastica senzorială au drept scop a trezi sensibilul din fiecare dintre noi, acea parte care ne dă bucuria de a trai, ne face să ne recăpătăm încrederea și ne impulsionează să avansăm, să continuăm, să schimbăm, să transformăm, dar, în același timp ne oferă și acel răgaz pentru a ne bucura de fiecare pas pe care îl facem.

Odată adusă la suprafață aceasta lume invizibilă dar intensă din interiorul nostru, odată adus în planul conștienței universul fiecăruia dintre noi și odată trezită percepția asupra micromișcărilor din interiorul nostru, se porduce cel mai subtil dar puternic proces de trasformare care are impact atât asupra propriei persoane cât și asupra mediului cu care interacționează. Fiecare experiență este proprie, intimă, transformatoare.

Gimnastica senzorială presupune executarea de mișcări care respectă un anumit ritm, o anumită viteză și întotdeauna fiziologia corpului. Sub îndrumarea terapeutului specializat în psihopedagogie perceptivă persoana devine conștientă de blocaje, tensiuni sau limitări de natură fizică și/sau psihoemotională pe care învață să le depășească, să le rescrie prin ancorarea la momentul prezent și prin creșterea și dezvoltarea capacității de a fi prezent în propriul corp și în propria viață, în fiecare moment.

Terapeutul acompaniază persoana prin îndrumări verbale și se asigură de corectitudinea mișcărilor efectuate pentru a-l ajuta pe participant să crească prezența în sine, gradul de conștientizare corporală și pentru a-l ajuta să descopere bucuria exprimării de sine prin gestică și atitudini.

Obiectivul principal este acela de a readuce la viață ceea ce este stagnant, blocat în corp, de a trezi mișcarea internă și a o aduce în prim plan și a o lăsa să se manifeste liber atât în interior cât și în exterior.

Gimnastica senzorială este ideală pentru cei care simt că este ceva în viața lor care nu funcționează așa cum ar trebui, care se simt în impas, înstrăinați de propria persoană, cărora le este greu să se rupă de agitația zilnică și să se conecteze cu ei înșiși, dar și pentru cei care își doresc mai mult de la propria viață, care vor să scoată la lumină adevăratul lor potențial, vor să se dezvolte, să se afirme, să devină o versiune mai bună a lor, mai armonioasă, mai echilibrată, să regăsească expresivitatea în mișcare și să se bucure de acel minunat sentiment de a se simți trăind.